AĞIZ BAKIMI EĞİTİMİ: DİŞ VE DİŞETİ SAĞLIĞIMIZ İÇİN !
Diş ve dişeti sağlığınızı yeniden kazanmaya yönelik ne tip tedavi yapılırsa yapılsın, tedavinin uzun dönem başarısı ve kaliteli bir takip döneminin vazgeçilmez şartı ağız bakımının doğru yöntemlerle ve devamlı biçimde yapılmasıdır. Tüm dişleriniz ağzınızda olabilir, veya tamamen implant destekli protezler taşıyor olabilirsiniz, veya tüm iltihabi hastalıklarınız tedavi edilmiş, tüm çürükleriniz temizlenmiş olabilir, ancak var olan veya yeniden kazanılmış ağız sağlığınızın devamlılığı için rutin hekim kontrolünde kalmak ve önerilen biçimde diş&dişeti bakımı yapmak mutlak gereklidir.
Peki, ağız bakımına yönelik eğitim ne zaman yapılır ve ne içerir? Sağlıklı bireyde ağız sağlığının idamesi amacıyla rutin kontoller esnasında yapılabildiği gibi, cerrahi ve restoratif tedavilerin tamamlanmasını takiben ve rutin kontrol/idame safhasına geçilmeden önce ve yine bu safhanın seanslarında, hekimin görüşüne-bireyin talebine göre yapılabilir ve/veya tekrarlanabilir.
Ağız bakımı eğitimi esnasında; diş fırçalama, diş ipi kullanımı, arayüz fırçası kullanımı, dil temizleyici kullanımı, ağız duşu kullanımı, köprü altı ipi kullanımı, vb. hususlarda genellikle uygulamalı ve görsel destekli (video, animasyon, vb.) olarak bilgi verilir ve pratik yaptırılır. Kontrol aşamalarında, plak boyası gibi uygulmalar ile bireyin ağız temizliğini ne düzeyde yapabildiği ve yeniden bilgilendirmek gereken hususlar olup, olmadığı tespit edilir. Unutmamak gerekir ki, diş ve dişeti sağlığınızın devamlılığının esası bu kontroller ve hatırlatmalardır1.
1) Oral hygiene in the prevention of periodontal diseases: the evidence. van der Weijden F, Slot DE. Periodontol 2000. 2011 Feb;55(1):104-23.