DENTAL İMPLANT: DİŞ EKSİKLİĞİNİN ÇAĞDAŞ TEDAVİSİ
Diş eksikliği sadece çiğneme açısından işlevsel bir eksiklik değil, genel yaşam kalitemiz ve özgüvenimiz yönünden de önemli bir sorun ve engeldir. Diş eksikliğinin tedavisine yönelik seçenekleri konuşurken, sizi anlayabilmek ve tedaviden beklentilerinizi algılayabilmek anlamında bu bilincin sadece sizde değil, hekiminizde de olması gerekir!
Hareketli protezler, hassas bağlantılı protezler, kron/köprüler, hibrid protezler, vs… Diş eksikliğinin tedavisi için pek çok klasik (ve başarısı kanıtlanmış) yöntemin yanısıra, gittikçe yaygınlaşan ve yüksek klinik başarı gösteren çağdaş tedavi yaklaşımı olarak dental implantlar, artık bir diş kliniğinin rutin tedavi ve takip kalemi olarak karşımıza çıkıyor…
Peki diş eksikliği olan her birey implant için uygun bir aday mıdır? İmplantın reddi gibi bir durum söz konusu mu? Yeterli hacim ve kalitede kemik olmaması, asla tedavi edilemeyecek bir durum mudur? Ve buna benzer pek çok soru sorulmakta, ve maalesef bilimsel bilgi ve gözlem birikiminden ziyade kulaktan dolma bilgiler ile doğru tedavi ile birey arasına mesafe girmekte. Kısaca belirtmek gerekir ki, pek çok klinik durumda implant yapmak veya implant yapılabilir şartları oluşturup (dişeti dokusu ve kenmik dokuya yönelik bir takım uygulamalar ile) daha sonra implant uygulamak mümkün ancak unutmamak gerekir ki, dişeti hastalığı öyküsünden sigara kullanımına, lipid panelinde (HDL, LDL, trigliserit, kolesterol değerleri) sapmadan D vitamini eksikliğine pek çok durumun tedavi öncesi dikkatle değerlendirilmesi ve gerekli görülen önlemlerin alınması, uzun dönem başarıya doğrudan etki edecektir1. Sağlıklı olan, tüm sorularınız için hekiminizle iletişim kurmanız, konuşmanızdır…
1) Systemic conditions and treatments as risks for implant therapy. Bornstein MM, Cionca N, Mombelli A. Int J Oral Maxillofac Implants. 2009;24 Suppl:12-27. Review.